Hurom vs. Odstředivky

Nízkootáčkové šnekové odšťavňovače jsou vhodné na jakékoliv ovoce či zeleninu, dokáží snadno vyrobit i povidla, zmrzlinu, dětské kaše, ořechová másla, ledové tříště, omáčky nápoje nebo krémy. Jsou vybaveny otočným šnekem, který posouvá všechny suroviny hlavním dílem k nerezovému sítu. Při tomto posunu dochází k neustále většímu drcení surovin a zároveň ke zvyšování působícího tlaku, který získává z rozdrcených surovin šťávu s maximem výživných hodnot. Nízké otáčky zabezpečují vysokou kvalitu šťávy a zachování maxima výživných látek. Šnek si bez problému poradí a měkkými plody (rybíz, maliny), listovou zeleninou i bylinami. Mají vetší výtěžnost. Jedinou nevýhodou je menší plnící otvor. Tvrdou kořenovou zeleninu je nutné krájet na menší kousky.

Odstředivky suroviny nastrouhají a odstředivou silou je šťáva z produktu protlačována přes rotační síto. Zbylá drť je automaticky odhazována do sběrného koše. Jedinou vetší výhodou je větší otvor odšťavňovací komory.

Díky rychlým otáckám se snižuje trvanlivost a kvalita štávy. Rychost je príčinou nedostatecného zpracování suroviny, a proto má i mnohem menší výtežnost. Suroviny se zahřívají, teplem dochází k velkým ztrátám vitamínů a enzymů. Navíc je tato technologie nevhodná pro odštavnování listové zeleniny a bylin.
Hurom vs. Odstředivky
Hurom vs. Odstředivky